Sikiölle sinfoniaa, se kuulee sen

I thank you for sharing my post:

Opiskelun aikana minulle tuli oivallus. Niitä tulee säännöllisesti, mutta tämä tuntui erityisen koskettavalta ja on jäänyt mieleen. Kyse on sikiöstä ja kuinka voidaan tutkia millaisia viestejä se vastaanottaa, sekä vastaako se ärsykkeeseen kun soitamme sille ääntä erilaisilla taajuuksilla. 

Muistan äitini kertoneen kuinka hän soitti minulle klassista musiikkia ollessani hänen kohdussa. Ajattelin tätä kyseenalaistamatta, että näinhän sen sitten varmaan on ollut. Olen päässyt maailmaan Tshaikovskin viidennen sinfonian säestämänä. Tai ehkä se on ollut Chopin. Kuka tietää… Kuunnellessani Jukka Leppäsen luentoja ymmärsin kyseenalaistaa tätä kaikkea. Mistä ihmeestä äitini on voinut tietää kuulenko minä sikiönä edes yhtään mitään lilluessani vauvavedessä!

Nyt tiedän miten tätä pystyy tutkia! Kyse on itseasiassa hyvin yksinkertaisesta tavasta. Vauvan sydämen sykettä pystyy kuulla. Tämän lie monet tietää. Samoin vauvaa voidaan ultraäänellä katsoa läpi äidin ihon. Leppänen kertoo meidän voivan soittaa vauvalle X äänitaajuudella ääntä ja katsoa miten se vaikuttaa vauvan sykkeeseen tai millaisen motorisen liikevasteen vauva antaa. Ensimmäisen kerran äänen kuulessa sikiö antaa liikevasteen, eli se kuulee äänen. Jatkaessa soittoa vauva rauhoittuu tottuessaan ääniaaltoon. Sikiöllä on siis valmius vastaanottaa tietoa ja se pystyy tallentamaan sitä, muistamaan kyseisen ääniaallon olevan tuttu, kiva, tylsä, turvallinen… ja sen kuullessa ei enää tarvii potkia jalkoja äidin vatsaa vasten.

Tämä oli minulle se oivallus. Sikiötä, joka on kovin kommunikoimaton olio voidaan tutkia seuraamalla sitä. Edellä mainitulla tutkimuksella voidaan selvittää myös koska sikiölle kehittyy ääniaaltoja vastaanottava kuulo ja tuntoaisti. Mainittu testi on tehty 36 viikkoiselle sikiölle. Kun se tehdään yhdeksän viikkoiselle niin sieltä tuskin saadaan oikein mitään liikevastetta kun eihän pikkusella ole juurikaan mitään millä liikkua. 

Tämä on tosi yksinkertaista ja hauska ymmärtää.

Lähteet

Jukka Leppäsen (2020a), (2020b) ja (2020c) luennot, Jyväskylän yliopisto

I thank you for sharing my post:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *